Hjälp mot ensamhet
Ensamhet berör de flesta av oss i något skede av livet. Var och en av oss behöver en annan människas sällskap, och redan en förtrogen relation kan bryta ensamhetsspiralen.
Röda Korset förmedlar vänner där de behövs. Vänverksamhetens utbildade och frivilliga vänner sprider glädje i den ensamma vardagen. Framför allt är vännen någon som lyssnar och som man kan prata med.
Hjärtlighet och värme är en känsla man upplever när man möts.
En vän gläder
Oavsett om du är ung, gammal, närståendevårdare, nyligen har anlänt till landet eller av vilken orsak som helst känner dig ensam och behöver sällskap av en annan människa, kan du få en vän via Röda Korset. Du kan även söka en vän till en närstående. Vännerna träffar varandra och tillbringar tid på det sätt som passar dem bäst.
Vad allt kan man göra med vännen?
Med den frivilliga vännen kan man göra vad som helst som intresserar båda, såsom utomhusaktiviteter, besöka caféer, gå på teater, konserter eller bara sitta och prata.
En vän kan följa med och hjälpa till exempelvis i samband med läkarbesök eller en butiksresa. För en närståendevårdare kan en vän ge möjlighet till en efterlängtad andningspaus. Ett bra sätt att träffa andra människor är att delta i olika grupper och andra anordnade sammankomster.
Du kan även vara en vän på webben. Med en förtrolig vän på webben kan du diskutera privat och anonymt på nätet, via e-postmeddelanden eller via en diskussionsapp. Vänskap på webben fungerar oavsett tid och rum.
Hur kan jag få en vän?
Du kan få en vän genom att kontakta närmaste vänförmedling. Du kan be om att få en långvarig vän eller hjälp av engångsnatur. Röda Korset söker en vän som passar dig.
Vänverksamhetens former och utbud varierar från ort till ort.
Vännerna träffar varandra när det passar dem och tillbringar tiden tillsammans på det sätt som passar dem. Tillsammans kommer ni överens om hur, var och när ni träffas. Vännen kan man träffa hemma, men ofta uppmuntrar sällskapet till aktiviteter utanför hemmet.
När vi förmedlar en vän till en ung person beaktar vi särskilt bådas intressen och önskemål om gemensamma aktiviteter. Med vännen kan du även tillbringa tid genom att vara aktiv, till exempel utöva en hobby, gå på bio, kafé, matcher och konserter.
En frivillig vän kan vara ett oersättligt stöd för en invandrare som ska vänja sig vid ett nytt land och en ny kultur. Tillsammans med vännen kan man göra vardagliga saker, till exempel gå på promenad, laga mat eller besöka sevärdheter i närområdet.
Tycker du om att skicka meddelanden och utbyta tankar genom att skriva? Längtar du efter en vän som du kan diskutera med på webben?
Med en förtrolig vän på webben kan du diskutera privat och anonymt på ett sätt som passar er båda, via e-postmeddelanden eller via en diskussionsapp. Vänskap på webben fungerar oavsett tid och rum.
Röda Korset erbjuder konkret stöd för närståendevårdare. Deltagandet förutsätter inte stöd för närståendevård eller medlemskap i Röda Korset.
Vi erbjuder närståendevårdare varierande rekreationsverksamhet, till exempel kamratstödsgrupper, välbefinnandedagar, friluftsaktiviteter, utflykter och jippon. Utbildningar som ger kraft och stödjer välbefinnandet erbjuder närståendevårdarna vägledning, praktisk information och psykiskt stöd.
Läs mer om stödverksamheten och utbildningar för närståendevårdare
Ett besök av en frivillig vän på sjukhuset, serviceboendet eller vårdhemmet eller en utflykt ger efterlängtad omväxling och stimulans. Vännen kan göra regelbundna besök till exempel för en pratstund eller för att hjälpa till i samband med utomhusvistelser.
Röda Korsets frivilliga ordnar olika grupper, klubbar, öppna caféer och hobbygrupper för personer i liknande livssituationer, till exempel unga, äldre och invandrare.
Tillsammans kan man baka, handarbeta, göra konst, gympa eller prata om gemensamma intressen. I stödgrupperna kan personer i liknande livssituationer träffa varandra och dela med sig av sina erfarenheter.
Gruppmedlemmarna får alltid själva påverka verksamhetens innehåll.