Puhuva Kone, rapartisten

Speciellt politikernas rasistiska uttalanden gör mig arg

Rapartisten Puhuva Kone (på sv. ”Den Talande Maskinen”) är bara 13 år gammal men har redan fått chansen förverkliga det som många andra unga bara kan drömma om. Efter ett skivkontrakt och tre utgivna album hör Puhuva Kone till den unga publikens favoriter bland de inhemska artisterna. Rapparen skriver själv texterna till sina ställningstagande låtar, som handlar om intolerans och ojämlikhet.

Men ställningstagandet tar inte slut med rapprimmen. Puhuva Kone säger sig vara trött på de fördomsfulla attityderna i samhället, och ställer därför upp som en av frontfigurerna i Röda Korsets kampanj mot rasism.

- Människor överlag bär på många olika slags fördomar och en del föräldrar låter dessa gå vidare till barnen, säger han och efterlyser diskussion bland familjer om fördomar och olika stereotypier.

Puhuva Kone anser att människor alldeles för lättvindigt beskyller invandrare för våld och brottslighet, trots att problemen finns bland oss alla. Han är oroad över att personer som avviker från majoritetsbefolkningen ofta hamnar ut för fördomsfulla anklagelser.

Hur skulle då Puhuva Kone ingripa om han hör att någon utsätts för rasistiska påhopp, vilket förekommer till exempel i kollektivtrafiken?

- Man ska inte börja med något onödigt käbbel, men man kan säga att det som typen håller på med är helt vettlöst, att det är alldeles onödigt att ge sig på andra människor så där.
 

Målet är att förändra attityderna

Ett rasistiskt tänkesätt är enligt Puhuva Kone inte enbart den äldre befolkningens problem, utan det smittar av sig till barn och unga, till hela samhället. Speciellt besviken blir han på vissa politikers rasistiska uttalanden.

- Även om de där kommentarerna sägs hur skämtsamt som helst så är det ändå verkligen tölpaktigt.

Enligt honom borde media och politiker bära sitt ansvar, och inte upprätthålla en hatisk och fördomsfull debatt. Skolorna ingriper inte heller kraftfullt nog i fall av diskriminering och mobbning och det förebyggande arbetet är otillräckligt, anser han.

Puhuva Kone berättar att han gick med i Röda Korsets kampanj för att han motsätter sig ”alla dumdristiga fördomar och all rasism”. Genom musiken försöker han förändra attityderna och hoppas att hans låtar skulle tända en gnista hos andra att ifrågasätta fördomsfullt tänkesätt.

- Alla har ett människovärde, oberoende om du är färgad eller vit, oberoende hurudan du än är.

Text: Nina Lindberg
Översättning: Johanna Metsämäki

Videohälsningen