Många sätt att delta

Vad handlar det om?

Röda Korset arbetar mot rasism. Att förhindra diskriminering på grund av etnicitet och att främja integration hör till Röda Korsets basverksamhet.

Rasism är ett tankesätt som föder hat och skapar ojämlikhet, rasism nekar människor deras mänskliga rättigheter.  Rasism skadar inte bara dem som utsätts utan hela samhället. Rasism står helt klart i strid med Röda Korsets principer och värderingar som lyfter fram mänsklighet och opartiskhet.

Under veckan mot rasism talar vi om diskriminering och rasism, vi jobbar för ett samhälle där likställdhet och mångfald råder och vi gör goda gärningar mot rasism.  

Så här kan du vara med

1. Ta ställning!
  #jagärmeddig är en kampanj i social medier som vill uppmana dig att tänka efter när du senast i ord eller i handling gjort något mot rasism eller när du senast tagit ställning för lika värde. Dela dina tankar på social medier, använd hashtagarna #jagärmeddig och #spreirasismille (#frkmotrasism) +  din egen #. Utmana andra.

2. Ordna en workshop eller något annat evenemang mot rasism.
En workshop för likställdhet kan ordnas i skolor eller på arbetsplatser.  Ni kan planera program för alla dagar i veckan, använd frågesporten om rasism för att inleda en diskussion, öva tillsammans att ingripa mot rasism, håll en morgonsamling kring temat. Du kan få hjälp med planeringen via Janette Grönfors som är koordinator för projektet Nej till rasism.

Beställ material för veckan mot rasism
Materialet kan beställas från  Röda Korsets nätbutik. Materialet är gratis.

Bland annat arbets-och näringsministeriet och VEIKKAUS stöder arbetet mot rasism.