Uutiset

Projektets primärä mål var att starta och utveckla medborgaraktiviteter och debatt mot rasism genom att skapa nya sätt, material och strukturer för påverkansarbete i samarbete med med ett omfattande nätverk av partner.

Projektets delmål var att utveckla metoderna och materialet mot rasism genom att ta vara på den materia som redan finns
stärka stödstrukturerna för frivilligverksamheten: rekryteringen, handledningen, inskolningen och utbildningen fördjupa parnerskapet och nätverken mellan de antirasistiska aktörerna på riksnivå.

Vi tackar er alla som har varit med oss under denna långa och givande resan!

Finlands Röda Kors fördömer rasism. Organisationen anser att frivilligverksamheten i medborgarorganisationer är ett effektivt sätt att öka umgänget och förståelsen mellan människor. Då kan alla de som är bosatta i Finland tillsammans skapa en sådan livsmiljö som är tryggare för oss alla.

Ville Kokkola / Suomen Punainen Risti

Efterfrågan efter verkstäder har ökat enormt under de senaste månaderna i och med att så många fler invandrare har anlänt till Finland. Träningscirkeln är ett tryggt sätt att lära sig och prova på olika modeller för hur man kan ingripa i rasistiska situationer i vardagen.

Augustiina Jämsä

Du sitter i bussen och hör någon bli utsatt för klart rasistiska förolämpningar – vad kan du göra? Är Finland just nu mer rasistiskt än tidigare och kan man bli kvitt rasismen? I dag inleds Röda Korsets vecka mot rasism och vi frågar vår expert Janette Grönfors om hurdana saker var och en av oss kan göra för att motarbeta rasism.

Augustina Jämsä

Veckan mot rasism inleds i samband med att ligacupens mästerskap avgörs i en match mellan Seinäjoen Jalkapallokerho och FC Lahti i Wallsport Arena i Seinäjoki lördag 19.3. med avspark kl. 16.00.

Augustina Jämsä

Projektet Mot rasism! som Finlands Röda Kors administrerar erbjuder en handlednings- och rådgivningstjänst med låg tröskel för personer som har upplevt rasism.

Augustina Jämsä

Träningsringen mot rasism baserar sig på den aktiverande forum-teatermetoden. Metoden har sitt ursprung i de brasilianska slummarna och passar situationer där man vill utbilda människor i erfarenheter om diskriminering. I träningsringen lär sig deltagarna att känna igen rasism, får information och tar del av erfarenheter av att ingripa mot fördomar. I fokus står vardaglig växelverkan t.ex. på offentliga platser.

Augustina Jämsä

I vår finländska kultur har vi vant oss vid att inte lägga oss i vad andra gör. Milla Mäkilä som jobbar för Finlands Röda Kors utbildar människor i att ingripa i rasistiska situationer.

Augustina Jämsä

I Finlands Röda Kors träningsring kan man träna på att ingripa mot rasism.

Augustina Jämsä

Hur kommer den nya regeringen och ministrarna i de att förhålla sig till de mänskliga rättigheterna?

Augustina Jämsä

Röda Korset har redan i många år fört kampanjer och jobbat för att förebygga rasism, diskriminering och mobbning.

Kampanjen Attitydresan, som arrangerades under Finland Röda Kors vecka mot rasism, anlände i Savoy-teatern i Helsingfors. Över 2 500 km samlades på färdmätaren under kampanjens gång. Ingen kom hem tomhänt från resan. Vi utbytte tankar med tusentals människor på marknadsplatser, torg och servicestationer, i sociala medier och i människornas vanliga vardag. Det värdefullaste givet från resan var tankar, och de utbyttes i stora mängder och i alla möjliga forum.

Eeva-Kristiina Hemanus

Röda Korsets kampanj Attitydresan fick ett imponerade slut på FN:s dag mot rasism den 21 mars. Attitydresan fick ett festligt slut på Savoyteatern i Helsingfors, där publiken underhölls av bland annat Kuningasidea som även svarade för kampanjens signaturmusik.

Nyheterna om gruppvåldtäkten har väckt hetsig diskussion på sociala medier. ”Det är ganska grymt hur folk gör generaliseringar på nätet”, säger Kasmir.

Yle

Den 24 februari handlade programmet #ylekioski om vardagsrasism. Muslimer blir ofta tillfrågade varför de inte dricker alkohol eller äter svinkött.

På torget uppträdde bland andra Fredrik Furu, Siru Airistola och The Heartbeat Band.

Sidor