Uutiset

Leena Koskela

Den finska skolan i Jakobacka, Jakomäen peruskoulu, markerade Veckan mot rasism med besök av undervisningsminister Krista Kiuru. Hon besökte högstadieskolan för att tala om rasism och diskriminering och hennes budskap var entydigt: det är nolltolerans mot alla former av mobbning som gäller.

Niondeklassarna står tätt packade i ett klassrum i Jakomäen peruskoulu. Framför dem har man lagt ett vitt lakan. Tillsammans med undervisningsminister Krista Kiuru (sd) ska de skriva gärningar mot rasism på tyget.

Jarkko Mikkonen/Röda Korset

Under veckan mot rasism 17–23.3 bjuder Röda Korset på Attitydtalko.

Talkoverksamheten pågår runt om i Finland och påminner om att vi alla har ett kollektivt ansvar för att skapa en tolerant omgivning. Till exempel i Seinäjoki och Jyväskylä ordnas workshops för serietecknare, medan man i Kotka, Björneborg och Kuopio bjuder till debatt. I Tammerfors och Helsingfors visas kortfilm.

Eeva Anundi/Mot rasism! -projekt

En webbaserad frågesport lockar deltagare att se över sina fördomar och testa sina kunskaper om rasism och antirasism.

Vad ska man göra när en familj av utländsk härkomst flyttar in i grannlägenheten? När är ett skämt rasistiskt? Vilket språk lönar det sig att ta till i Finland om man vill tala med en person som ser utländsk ut? I år infaller veckan mot rasism 17–23.3, men redan i dag har vi publicerat en webbaserad frågesport som lockar deltagare att se över sina fördomar och testa sina kunskaper om rasism och antirasism.