Uutiset

Augustina Jämsä

Projektet Mot rasism! som Finlands Röda Kors administrerar erbjuder en handlednings- och rådgivningstjänst med låg tröskel för personer som har upplevt rasism.

Augustina Jämsä

Träningsringen mot rasism baserar sig på den aktiverande forum-teatermetoden. Metoden har sitt ursprung i de brasilianska slummarna och passar situationer där man vill utbilda människor i erfarenheter om diskriminering. I träningsringen lär sig deltagarna att känna igen rasism, får information och tar del av erfarenheter av att ingripa mot fördomar. I fokus står vardaglig växelverkan t.ex. på offentliga platser.

Augustina Jämsä

I vår finländska kultur har vi vant oss vid att inte lägga oss i vad andra gör. Milla Mäkilä som jobbar för Finlands Röda Kors utbildar människor i att ingripa i rasistiska situationer.

Augustina Jämsä

I Finlands Röda Kors träningsring kan man träna på att ingripa mot rasism.

Augustina Jämsä

Hur kommer den nya regeringen och ministrarna i de att förhålla sig till de mänskliga rättigheterna?

Augustina Jämsä

Röda Korset har redan i många år fört kampanjer och jobbat för att förebygga rasism, diskriminering och mobbning.

Kampanjen Attitydresan, som arrangerades under Finland Röda Kors vecka mot rasism, anlände i Savoy-teatern i Helsingfors. Över 2 500 km samlades på färdmätaren under kampanjens gång. Ingen kom hem tomhänt från resan. Vi utbytte tankar med tusentals människor på marknadsplatser, torg och servicestationer, i sociala medier och i människornas vanliga vardag. Det värdefullaste givet från resan var tankar, och de utbyttes i stora mängder och i alla möjliga forum.

Eeva-Kristiina Hemanus

Röda Korsets kampanj Attitydresan fick ett imponerade slut på FN:s dag mot rasism den 21 mars. Attitydresan fick ett festligt slut på Savoyteatern i Helsingfors, där publiken underhölls av bland annat Kuningasidea som även svarade för kampanjens signaturmusik.

Nyheterna om gruppvåldtäkten har väckt hetsig diskussion på sociala medier. ”Det är ganska grymt hur folk gör generaliseringar på nätet”, säger Kasmir.

Yle

Den 24 februari handlade programmet #ylekioski om vardagsrasism. Muslimer blir ofta tillfrågade varför de inte dricker alkohol eller äter svinkött.

På torget uppträdde bland andra Fredrik Furu, Siru Airistola och The Heartbeat Band.

Augustina Jämsä

Jämställdhet syns i vardagen genom att möta en annan människa öppet. Kuningasidea lovar att göra en tuff spelning i Savoy-teatern och hälsar alla välkomna att njuta av festkonserten av Veckan mot rasism på lördagen 21.3 kl. 18.15. Konserten är gratis och avsedd för alla.

Federico Ferrara

Helsinki Segulls är ett finländskt basketbollsällskap från Helsingfors vars mäns representationslag spelar i Korisliiga. Laget är med i kampanjen mot rasism.