Röda Korsets Veckan Mot Rasism 2017

Augustina Jämsä
Fotograf: Augustina Jämsä

Röda Korset har redan i många år fört kampanjer och jobbat för att förebygga rasism, diskriminering och mobbning.

Röda Korsetskampanjvecka mot rasism infaller 20.–26.3.2017. Under veckan ordnas evenemang och jippon mot rasism runt om i landet.  #jagbestämmer - vem som helst kan delta i kampanjen genom at tfatta det goda beslutet att agera mot rasism!
Beslutet skrivs på en lapp och läggs i en insamlingsbox. Besluten samlas in i samband med avdelningarnas verksamhetsgrupper, påtorg, iskolor, på arbetsplatser och under evenemangen för veckan mot rasism. Då kampanjen nått sitt slut samlar distrikten in besluten och levererar dem till lokala beslutsfattare.

Var och en kan publicera sitt beslut genom att lägga upp en bild på sociala medier med taggarna:

 #minäpäätän #jagbestämme r#idecide

Vad handlar det om?

Röda Korset arbetar mot rasism. Att förhindra diskriminering på grund av etnicitet och att främja integration hör till Röda Korsets basverksamhet.

Rasism är ett tankesätt som föder hat och skapar ojämlikhet, rasism nekar människor deras mänskliga rättigheter.  Rasism skadar inte bara dem som utsätts utan hela samhället. Rasism står helt klart i strid med Röda Korsets principer och värderingar som lyfter fram mänsklighet och opartiskhet.

Under veckan mot rasism talar vi om diskriminering och rasism, vi jobbar för ett samhälle där likställdhet och mångfald råder och vi gör goda gärningar mot rasism.  

Så här kan du vara med

1. Ta ställning!
  #jagbestämmer är en kampanj i social medier som vill uppmana dig att tänka efter när du senast i ord eller i handling gjort något mot rasism eller när du senast tagit ställning för lika värde. Dela dina tankar på social medier, använd hashtagarna  #jagbestämmer och #spreirasismille (#frknejtillrasism). Utmana andra. Varför inte samla in goda gärningar mot rasism på gator och på torg?

2. Ordna en workshop eller något annat evenemang mot rasism.
En workshop för likställdhet kan ordnas i skolor eller på arbetsplatser.  Ni kan planera program för alla dagar i veckan, använd frågesporten om rasism för att inleda en diskussion, öva tillsammans att ingripa mot rasism, håll en morgonsamling kring temat. Du kan få hjälp med planeringen via Janette Grönfors som är koordinator för projektet Nej till rasism.

3. Planera och boka in skolbesök, skräddarsy en workshop eller beställ träningscirkeln för att öva att konkret ingripa mot rasism.

Träningscirkeln använder sig av teaterns metoder för att ge deltagarna möjlighet att helt konkret öva sig på att först känna igen rasism och sedan ingripa mot rasism. Situationerna är vardagliga och utspelar sig bland annat på offentliga platser. Övningen är planerad för 10-20 deltagare, reservera 2-4 timmar tid för den. Beställ träningscirkeln här.  

Beställ material för veckan mot rasism
Materialet kan beställas från  RödaKorsets nätbutik. Materialet är gratis.

Bland annat arbets-och näringsministeriet och penningautomatföreningen RAY stöder arbetet mot rasism.

Hjälpens historier