Två leende unga kvinnor samtalar i det soliga vädret utomhus.

De ungas skyddshus

Fotograf: Joonas Brandt / Suomen Punainen Risti

På de Ungas skyddshus lyssnar man på de unga och söker lösningar när saker och ting har trasslat till sig hemma eller någon annanstans. På skyddshusen kan du fråga om vad som helst om ungdom eller föräldraskap – oavsett om det är vardagliga bekymmer eller livskriser. 

Alla har rätt till trygga människor runt omkring sig. Skyddshusen arbetar utifrån utgångspunkterna hos de unga och deras familjer. Man kan kontakta oss via nätet, genom att ringa när som helst eller genom att komma direkt till de Ungas skyddshus. Du kan komma på eget initiativ och utan att boka tid. Skyddshusens hjälp är avgiftsfri.

Vår verksamhet grundar sig på ungdomarnas och deras närståendes egen frivillighet. Den tillfälliga övernattningen är rusmedelsfri.

I efterhand har jag funderat på hur jag skulle ha det nu om jag inte hade ringt på ringklockan till de Ungas skyddshus.
Niko som fått hjälp på ett av skyddshusen

Stöd, trygghet och aktivitet

Vi erbjuder hjälp till unga och deras närstående efter tidsbokning  landsomfattande på nätet.

Skyddshusen finns på fem orter: Hjälpen finns tillgänglig dygnet runt på vardagar samt kvälls- och nattetid på helgerna. Vi erbjuder ungdomar en trygg övernattning vid behov. 

De Ungas skyddshus hjälper även på nätet i chattjänsten Sekasin (på finska och svenska).

Den unga själv eller vem som helst som är orolig över hens välbefinnande kan kontakta skyddshuset. Det finns mångsidig hjälp och mångsidigt stöd att få, så tillsammans funderar vi över hur vi kan hjälpa.

Det finns även intressanta frivilliguppdrag på skyddshusen.

Välkommen till de Ungas skyddshus!

Kom förbi eller ring oss. Vi erbjuder ungdomar och föräldrar samtalshjälp ansikte mot ansikte och landsomfattande på nätet. Dessutom får du hos oss hjälp med att hitta sömnrytmen och att bli självständig. Vid behov erbjuder vi den unga även tillfällig övernattning. Du kan kontakta oss på eget initiativ, och du behöver ingen remiss. 

Läs mer om den hjälp vi erbjuder

Vill du vara ett stöd för ungdomar? På de Ungas skyddshus hjälper experter inom branschen och frivilliga tillsammans. Vi erbjuder frivilliga många olika sätt att hjälpa. Låt oss tillsammans göra världen till en bättre plats!

Kom med för att hjälpa

Med ditt stöd får unga personer i en svår livssituation en vuxen som lyssnar på dem och tak över huvudet.

Ge ett bidrag

Är du yrkesutbildad inom området och intresserad av skyddshusens verksamhet eller av att samarbeta med oss? Läs mer

Jag har fått prata om just det som har varit aktuellt. Även om det inte alls var det som jag ursprungligen kom hit för.
En ung person som fått samtalshjälp
Jag var orolig över hur min dotter skulle orka och hennes brist på sömn. På kort tid fick min dotter ordning på saker och ting tack vare er hjälp.
Förälder till en ung person som fått hjälp med sömnrytmen
YouTube bädda in förhandsgranskningsbild
Det finns alltid något man kan göra. På de Ungas skyddshus arbetar yrkesmänniskor och frivilliga utifrån utgångspunkterna hos de unga och deras familjer. Vi söker lösningar tillsammans.
Beslutsfattare, vill du veta vad de unga tänker om att bli självständiga?
Beslutsfattare, vill du veta vad de unga tänker om att bli självständiga?