Återvinningsvaruhusen Kontti

I återvinningsvaruhusen Kontti säljs donerade varor. Kontti-varuhusen ingår i Finlands Röda Kors medelanskaffning, och intäkterna från dem går till hjälpverksamheten i hemlandet och katastroffonden. En del av donationerna skickas via Finlands Röda Kors logistikcentral till föremål för bistånd ute i världen.

Varuhusen förmedlar även nödhjälp vid katastrofer i hemlandet, till exempel till familjer som har förlorat sina hem i eldsvådor. Detta biståndsarbete i hemlandet ordnas via Röda Korsets lokalavdelningar och distrikt. Ett exempel på bistånd i hemlandet var även storolyckan i Björneborg våren 2019, då Kontti-varuhusen hade en viktig roll i hjälparbetet tillsammans med Röda Korsets Satakunta distrikt.

Information om Kontti-varuhusen

Kontti-varuhusen erbjuder nya möjligheter för människor, varor och samarbetspartner.

Via Kontti-varuhusen är det enkelt att vara en del av hjälpkedjan – både som bidragsgivare och köpare. Som medelinsamlare för Röda Korsets biståndsarbete har Kontti-kedjans betydelse ökat genom åren.

Samtidigt är Kontti-varuhusen även en möjligheternas arbetsplats, som hjälper de anställda framåt i livet.

Intäkterna från Kontti-varuhusen fördelas enligt följande:

 • 2/3 går till regionalt hjälparbete i Finland via Röda Korsets distrikt och avdelningar, som arbetar för och hjälper sina respektive samfund på nära håll.
 • 1/3 går till katastroffonden, vars medel går till biståndsarbete i Finland och utomlands.

Läs mer på Konttis webbplats.

Kontti-varuhusen har ett nära samarbete med arbetsförvaltningen och sysselsätter långtidsarbetslösa.

Vi rekryterar året om. Du kan ansöka om arbete hos oss om du har möjlighet till lönesubvention. Du kan även anställas efter arbetsprövning eller för arbetsverksamhet i rehabiliterande syfte. Du får arbetserfarenhet inom flera olika branscher (till exempel uppgifter inom handel eller transporttjänster) och stöd för att planera din framtid. På Kontti-varuhusen är det även möjligt att studera till olika examina eller delar av examina (till exempel yrkesexamen i försäljning eller merkonomexamen). 

Vårt mål är att så många som möjligt av de som sysselsätts genom utbildningar och övrigt stöd ska få färdigheter för arbetslivet och hitta sin plats någon annanstans än som arbetslösa arbetssökande vid TE-byrån. Under de senaste åren har vi använt egen finansiering på omkring en miljon euro per år för de anställdas lönekostnader. 

För mer information och kontaktuppgifter, se Kontti-kedjans webbplats (på finska)

Du hittar även lediga platser inom kedjans förvaltning och arbetsledning på samma webbplats.

Du kan även arbeta som frivillig på Kontti-varuhusen, men för att butikernas vardag ska löpa smidigt är det önskvärt att du kan förbinda dig till vissa tider och skift.

Även på Kontti-varuhusen utförs frivilligarbetet med en vanlig människas färdigheter, och du behöver till exempel ingen utbildning inom handel. 

Läs mer på Kontti-kedjans webbplats

Om du blev intresserad ska du kontakta arbetsledningen på ditt närmsta Kontti-varuhus, eftersom möjligheterna till frivilligarbete varierar från ett varuhus till ett annat.

Så här donerar du kläder och varor

Återvinningsvaruhusen Kontti runt om i Finland tar emot kläder och föremål i gott skick.

På Kontti-varuhusen sorteras donationerna antingen för försäljning eller för internationellt bistånd efter hjälpmottagarnas behov. 

Läs mer på Kontti-kedjans webbplats:

 • webbutik
 • varuhusens läge
 • anvisningar för varudonationer
 • upphämtningstjänst
 • insamlingslådor

Kontti-kedjans resultat används för Röda Korsets internationella och nationella biståndsarbete. Av Konttis resultat går 2/3 till hjälpverksamhet i Finland och 1/3 till katastroffonden, vars medel går till hjälp vid plötsliga kriser och olyckor i Finland och utomlands.

Kläder till det internationella biståndet

Finlands Röda Korset donerar hela och rena kläder även direkt till krisdrabbade områden samt till de internationella rödakors- och rödahalvmånenföreningarna, bland annat i Mongoliet och Tadzjikistan. 

Logistikcentralen i Kalkku, Tammerfors, ser till att hjälpen skickas vidare till internationella biståndsmål. 

Återvinningsvaruhusen Kontti runt om i Finland tar emot kläder och föremål i gott skick.

Donera tjänster och material

Med den här blanketten kan du ge Finlands Röda Kors information om varudonationer och tjänster samt andra eventuella donationer.

På basis av anmälningarna väljer vi ut de produkter och tjänster som behövs vid en viss tidpunkt. Vi kontaktar dig för att komma överens om detaljerna för samarbetet.

Vi tar endast emot hela och fungerande produkter och kläder i gott skick.

Ni kan även donera till Röda Korsets återvinningsvaruhus Kontti, där varorna säljs för att stödja FRK:s katastroffond och arbete i hemlandet. Mer information om Kontti-varuhusens verksamhet finns här.

Ett varmt tack för er vilja att hjälpa!

Fyll i blanketten och klicka på Skicka.

Kontaktuppgifter till bidragsgivaren

Vad vill du donera?

Var materialet som doneras finns

Tack!

Hjälp barn och invånare i kalla områden genom att sticka och sy: barnkläder, sockor och vantar behövs alltid! Om du behöver mönster till barnkläder kan du beställa dem gratis på vår centralbyrå genom att skicka e-post till info@rodakorset.fi.

Sticka sockor och vantar till kalla länder

Det är ständigt stor efterfrågan på yllesockor, vantar och andra yllekläder. Vi har skickat yllekläder bland annat till Mongoliet, Tadzjikistan och Kazakstan. Vi önskar att de som vill stickar sockor, mössor och vantar både till vuxna och barn i olika åldrar samt använder traditionella sockgarn. 

Det är bra att fästa ihop sockor och vantar parvis, så att sorterarna inte behöver leta efter borttappade par.

Gör ett Moder Teresa-lapptäcke

I 30 år redan har Moder Teresa-täcken tillverkats för att värma barn. Täckena gjordes ursprungligen till Moder Teresas barnhem i Indien. Vänligen observera att täckena skickas till många olika områden, och därför är det inte lämpligt med religiösa symboler (till exempel kors) på täcket.

 • Sticka lappar i samma storlek av ullgarn (helst minst 50 procent ull), till exempel 18 x 18 centimeter (det är bra att ha en modell i kartong).
 • De vanligaste storlekarna: täcke för vuxna 7 x 9 = 63 lappar, för barn 6 x 8 = 48 lappar. Täckena kan även ha annan storlek.
 • Sy ihop lapparna turvis horisontellt och turvis vertikalt. Du kan förse täcket med en virkad kant som avslutning.

Vart kan man skicka färdiga kläder och täcken?

I fortsättningen kan de skickas till adressen:

FRK KONTTI/Internationell klädhjälp
Bagarstugevägen 9
00410 Helsingfors
tfn 040 578 6972 (Kontti webbutikens kundtjänst)

Välj antingen

 • Matkahuolto: leverans till dörren kl. 8–16, eller
 • Posti: hemleverans dagtid som leveranssätt.

Vi kan inte hämta beställningar!

Kom ihåg att ange vårt telefonnummer 040 578 6972 i uppgifterna, annars kommer paketet inte fram. Avsändaren betalar frakten.

Fråga din lokalavdelning eller distriktsbyrå om det kommer att ordnas insamlingar, loppmarknader eller till exempel gemensamma transporter till ett Kontti-varuhus eller till vår logistikcentral.

4,3 miljoner
sålda varor år 2023
YouTube bädda in förhandsgranskningsbild
Den enes skräp kan vara den andres skatt. Samtidigt som du donerar eller köper stödjer du Finlands Röda Kors biståndsarbete. Lär dig mer om Kontti!